Apple pie

Foto: Charlotte Thorén Recept: Leticia Johnsson
 
 
 
Nu finns detta härliga recept på Apple pie i Torslanda tidningen. För att läsa tidningen online klicka här. (För att komma till receptet klicka dig fram till sidan 34)
 
 
Receptet är för ca 8 personer.
Börja med att blanda samman 150g kallt tärnat smör, 4 dl vetemjöl, 0,5 dl florsocker och 1 nypa salt.Tillsätt sedan 1 ägg, 0,5 msk vatten. Arbeta sedan ihop degen lätt utan att ta i för hårt. Plasta degen och låt vila i 30 min i kyl. Under tiden skala och skiva 12 stora äpplen. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt saften av 1 citron och blanda. Stek sedan äpplena i 50g smör, 5 msk strösocker, 2 tsk mald kanel och 1 tsk ingefära. (Dela äppleblandningen och stek i omgångar eller använd 2 stekpannor) När äpplena är mjuka efter ca 5 minuter, rör om och låt dem svalna på en tallrik. Sätt ugnen på 180 grader.
 
Nu är det dags för degen igen!
Dela degen i två bitar. Den ena lite större om du vill baka en paj med lock. Lägg den större biten på ett väl mjölat bakbord. Kavla ut till en cirkel ca 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten. 
 
Fyll upp pajformen med äppelfyllning. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel ca 25 cm i diameter. Vispa 1 ett ägg med 1 msk mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sedan av den deg som hänger över kanterna. Nyp ihop skarven med fingarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills den börjar få färg.
 
 
Recept: Leticia Johnsson.NAMN
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


HEMSIDA


KOMMENTAR